Geloof,  Maatschappij,  Persoonlijk

Het zit tussen je oren

Geldzorgen, wie kent het niet? De meesten beschouwen het genereren van meer inkomen en/of het verminderen van uitgaven als de oplossing voor geldzorgen. Meer werken, een beter betalende baan, een hogere opleiding, lagere lasten, de hypotheek, verzekeringen, spaarrekeningen en pensioenregelingen met de meest gunstige voorwaarden, gebruik maken alle mogelijke toeslagen en dergelijken. Geld rondpompen in BV’s en wat niet allemaal meer.

En op zich is daar niets mis mee – zolang alles op een eerlijke manier gebeurt. Natuurlijk mag je gebruik maken van overheidsvoorzieningen zoals toeslagen – dat doe ik ook – en het is goed en uitermate verstandig om je inkomsten en uitgaven in balans te houden, het zal je behoeden voor veel narigheid. Maar geeft dat de garantie dat je vrij zult zijn van geldzorgen? Nee, er is geen enkele zekerheid. Je kunt je baan verliezen, de overheidsvoorzieningen kunnen versoberd worden, de beurs kan instorten, noem maar op. Geld kun je krijgen, maar je kunt het net zo gemakkelijk weer verliezen.

Toch heb ik een manier ontdekt om nooit meer last van geldzorgen te hebben. En ik kan je verklappen dat het niets met het beheer van financiën te maken heeft. Het heeft te maken met wie of wat je als je bron van inkomsten ziet. Is je werkgever je bron van inkomsten, of je bedrijf of de uitkeringsinstantie? In feite zijn dit onbetrouwbare bronnen, de stroming kan zomaar verminderen of zelfs ophouden. Als dit het fundament is waar je je leven op bouwt kan de grond zomaar onder je voeten vandaan zakken en je wereld instorten.

De christelijke dooddoener is dat God je bron is en je werkgever slechts het kanaal dat Hij gebruikt. Maar, mensen, als je dit kan pakken ben je voor altijd verlost van geldzorgen. Dan ben je namelijk niet meer afhankelijk van de economie en alle dingen die zich in de financiële wereld afspelen. Dan maakt het niet meer uit als je vandaag 0 euro op je bankrekening het, terwijl je morgen 1000 euro nodig hebt. Je weet immers dat God je voorziener is. En dat Hij altijd op tijd is – hoewel zelden vroeg.

Zegt Jezus niet Zelf dat we ons geen zorgen moeten maken voor morgen? Ergens anders draagt Gods Woord ons zelfs op om nérgens bezorgd over te zijn. Dus waarom zou ik me zorgen maken als ik vandaag niet heb wat ik morgen nodig heb. Dat is dus mijn manier om vrij van geldzorgen te zijn.

‘Zoek eerst het koninkrijk van God…’ is mijn lijftekst geworden. En dat betekent niet dat ik niet werk. Ik werk in feite meer uren dan voorheen in de afgelopen 4 jaar, na het verliezen van mijn baan in 2012. Maar ik zie duidelijk Gods leiding in hoe ik de werkzaamheden die ik nu heb, heb gekregen. Soms weet ik niet waar het geld vandaan moet komen, maar dan opeens krijgt ons bedrijf allemaal opdrachten – soms lijkt het wel écht alsof op ze uit de lucht komen vallen, maar ik zie er Gods voorziening in. Andere keren is er minder werk dan we zouden willen, maar dat beschouw ik gewoon als periodes om tot rust te komen, op te laden en dingen te doen waar je anders niet of minder aan toe komt. Hoe anders zou dat zijn, als je inkomen genereren zie als je manier om geldzorgen te beheersen. Dan zouden die tijden juist periodes van onrust zijn, die je mentaal leegzuigen.

Mensen, werkelijk waar, geldzorgen zitten tussen de oren! Niet in de portemonnee. Je hebt  niet meer geld nodig, maar je hebt het nodig om meer in afhankelijkheid van en vertrouwen op God te leven. Dan komt de rest vanzelf. Niet alleen doordat Hij in geld of werk voorzien, maar ook doordat het volgen van God je prioriteiten en verlangens verandert. God heeft míj nog nooit laten staan en dat zal Hij ook nooit doen!

Uitgelichte afbeelding kyle smith via Unsplash

Geef een reactie

Ontdek meer van Vrouw naar Gods hart

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder