Geloof,  Persoonlijk

Voor God en voor de mensen

Je kunt niet vaak genoeg horen dat God van je houdt. Dat wat je doet, goed of slecht, Hij niet meer of minder van je gaat houden. Ons gedrag beïnvloedt Zijn liefde voor ons niet. Wat een geweldige waarheid. Als je niet uitkijkt zou je haast vergeten dat je gedrag wel van invloed is op mensen. Sommigen lijken de acceptatie van God bijna als excuus te gebruiken om niet te hoeven veranderen. Ze hebben een air van ‘je hebt me te accepteren zoals ik ben’. En natuurlijk is dat waar. Je moet niet anders voor gaan doen om de acceptatie van mensen. Je mag jezelf zijn en het is daarin belangrijk ook aan jezelf trouw te blijven. Dat mag echter geen excuus zijn voor ongepast gedrag.

Jezus nam toe in gestalte en genade voor God en voor de mensen. Dat is een van de stokpaardjes van een kennis van ons, dat hij – tot mijn ergernis – in bijna elk gebed noemt. Ik vond dan dat er niet zo’n nadruk op de mensen gelegd worden. De lessen van Andrew Wommack hebben mij echter duidelijk gemaakt dat, wanneer je  in de bediening staat, mensen en hun meningen weldegelijk belangrijk zijn. Als je ze wilt dat ze open staan voor wat je te brengen hebt, zul je hun respect moeten winnen. Anders zijn ze gewoon niet (of minder) ontvankelijk voor wat God misschien wel door je heen wil doen.

Ik bezocht eens een gemeente waar de voorganger bepaald – in mijn ogen – onbeschaafd gedrag vertoonde. Ik ga geen namen noemen of details waaraan iemand het misschien herkent, maar ik vond het ongepast. Hij zei dat het bewuste gedrag voortkomt uit zijn verleden, maar hij niet van plan is om het te veranderen, want zo is hij nou eenmaal en hij wil zich niet aanpassen voor mensen. Mensen hebben elkaar te accepteren zoals ze zijn. Wat kun je daar nou tegen inbrengen? Toch voelde dat er iets niet klopte. Nu kan ik dat plaatsen. Want je gedrag als voorganger is van invloed op je toehoorder. Het effect op mij was dat ik – vanwege dat bewuste gedrag – niet snel meer naar een toespraak van die bewuste persoon zou willen luisteren.

De bediening draait om mensen. En wel op die manier dat het de zijn mensen die God door de dienaar heen wil bedienen. Gehoord tijdens de bijbelschool les: “als je niet van mensen houdt, zou je niet in bediening moeten zijn”. Dat klinkt misschien hard maar is – wat mij betreft – een waarheid als een koe. Belangrijk is denk ik dat je voor alles eerst de liefde van God mag ontvangen, zodat je weet, dat je weet, dat je weet dat je in Hem geliefd en geaccepteerd bent. Dan kun je Hem op jouw beurt lief hebben met Zijn liefde en daarnaast kun je de mensen liefhebben met Gods liefde. En dat is de plaats waar ik nu ben. Om Gods liefde te ontvangen. Dat gebeurt al, maar ik weet dat ik nu nog pas de oppervlakte raakt en God wil met mij de diepte in. Ik hoef met niet druk te maken of veroordeeld te voelen over de liefde voor God en voor de mensen, die mij nog regelmatig lijkt te ontbreken. In plaats daarvan mag ik me richten op het ontvangen van Gods liefde, dan komt de rest vanzelf.

Uitgelichte afbeelding: Austin Pacheco via Unsplash

Geef een reactie

Ontdek meer van Vrouw naar Gods hart

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder