Geloof

De kracht van vergeving

We weten dat we vergeving kunnen ontvangen door het offer van Jezus aan het kruis – en als je het niet weet lees dan het blog Het evangelie. Maar wist je dat we door het kruis niet alleen vergeving kunnen ontvangen, maar dat het ons ook in staat stelt om vergeving te schènken? En dat is heel belangrijk, want het zijn niet alleen ònze zonden die wij begaan waarin we verstrikt kunnen raken, maar we kunnen ook verstrikt raken in de zonden die tegen ons worden begaan.

Als iemand tegen je zondigt voel je je boos of gekwetst en als je aan de dader denkt, denk je ook meteen aan wat hij of zij je aangedaan heeft. Er gaat iets kapot in jezelf en er gaat iets kapot tussen jou en de degene die tegen je gezondigd heeft. Op deze manier ontstaat en een soort lijntje tussen jou en de ander. Je trekt je terug om verdere verwonding te vermijden of je gaat op zoek naar een manier om vergelding en gerechtigheid te krijgen, want je hoopt dat het straffen van de dader jouw pijn verlicht.

En op een dag doet iemand anders iets naars en de volgende dag een ander en de volgende dag weer een ander. En zo gaat het net zolang door totdat er allerlei rare lijntjes met allemaal verschillende mensen zijn die op allerlei vreemde manieren door elkaar heen lopen en je geen kant meer op kunt. Je zit gevangen in een web van pijn en verwonding gemengd met wrok, haat en bitterheid en/of je gaat je verschuilen achter een muur van zelfbescherming. Dat wat had moeten leiden tot genezing van gekwetste emoties en bevrijding van negatieve gevoelens heeft er juist toe geleid dat je helemaal vast bent komen te zitten en steeds maar dieper wegzakt.

Heb je weleens zulke mensen ontmoet? Ze gaan letterlijk gebukt onder dat wat het leven hun gebracht heeft: pijn en ellende. Ze blijven maar zoeken naar vergelding en/of snijden zich af van mensen die hun pijn gedaan hebben. En omdat elkaar pijn doen nou eenmaal onvermijdelijk is in een relatie, zijn ze niet in staat om relaties aan te gaan of te onderhouden. De lijst met daders blijft groeien en ze blijven zich van mensen afsnijden en zich terugtrekken of afzetten. Er blijven steeds minder mensen over die ze vertrouwen en op die manier isoleren ze zichzelf, soms zelfs totdat ze zelf helemaal alleen overblijven. Het kan niet anders dan dat zulke mensen aan diepe eenzaamheid lijden. Sommigen zijn jaren of zelfs decennia later nog net zo boos, verdrietig of gekwetst als toen het gebeurde. Ze zitten vast en kunnen niet verder met hun leven. Natuurlijk gaat het leven verder, maar vaak staat de geestelijke groei stil of blijft die achter. Ze zoeken in vergelding naar genezing zonder te beseffen dat genezing niet in vergelding maar in vergeving te vinden is.

Het wonder van het kruis is Jezus daar voor de zonden van de hele wereld betaald heeft. Niet alleen voor jouw zonden, maar ook voor die, die tegen jou begaan zijn. En omdat wat jou is aangedaan al aan het kruis veroordeeld is hoef je niet zelf meer op zoek naar gerechtigheid. Jezus heeft al gerechtigheid gebracht, daarom hoef jij je daar niet meer mee bezig houden. Je mag het loslaten. Door te vergeven kom je los van alle lijntjes van verwonding en verbittering. Je knipt ze als het ware los. Je zit niet langer vast en er ontstaat ruimte om je te bewegen. Vergeven betekent niet dat je zegt dat het niet erg was wat men je aandeed. Integendeel, je erkent dat het zo erg was dat er de doodstraf op stond, maar je erkent ook dat Jezus die dood gestorven is. Op die manier heeft Hij gerechtigheid gebracht en kun jij het oordeel aan God overgeven, wetende dat Hij voor gerechtigheid zorgdraagt.

Als je kiest om te vergeven en het oordeel aan God overlaat ontstaat er ruimte voor genezing en om de narigheid achter je te laten en verder te gaan met je leven. Het scheelt ook gewoon heel veel energie die je niet meer hoeft te besteden aan het boos zijn op en/of vervolgen van de dader en/of het beschermen van jezelf. Er ontstaat ruimte waarin je opnieuw met mensen in verbinding kunt komen en er weer vertrouwen kan groeien. Natuurlijk gaat dat niet altijd van de ene op de andere dag. Misschien is er hulp nodig om dingen te verwerken. Maar vergeving – en als je jezelf iets kwalijk neemt, is het ook belangrijk om jezelf te vergeven –  is de eerste stap, de stap waarmee je loslaat en wie loslaat, zegt de Bijbel, zal losgelaten worden. God is een God van een hoopvolle toekomst. Je verleden is misschien niet mooi, maar het hoeft je toekomst niet te bepalen. Het offer van Jezus aan het kruis stelt je in staat om je verleden achter je te laten – want dat is wat je doet als je vergeeft – en een hoopvolle toekomst tegemoet te gaan. Er verschijnt licht aan het einde van de tunnel en het is niet weer de volgende trein.

Uitgelichte foto: niu niu via Unsplash

Geef een reactie

Ontdek meer van Vrouw naar Gods hart

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder