Geloof

Kerstblog

En het woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond vol van genade en waarheid. Allen die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn Naam geloven

Johannes 1:14,12

Ja, ja het is bijna Kerst. De voorbereidingen zijn in volle gang. Ook ik kan er niet aan ontsnappen. De laatste inkopen doen. In de file staan om het centrum weer uit te komen. De laatste voorbereidingen voor het Kerstfeest in de gemeente. Het schrijven van deze blog werd zojuist nog onderbroken door een telefoontje daarover. Of ik al weet of ik nog ga dansen op dat nummer. Ik heb het nummer wel geluisterd. Anderhalve week geleden, daarna heb ik geen tijd gehad om erover na te denken. Het wordt morgen sowieso gedraaid, dus misschien met wat improviseren. Kattenoppas regelen, ja we zijn van huis deze feestdagen. Opeens weet ik waar mensen het over hebben als ze praten over ‘kerststress’. Nee! Dat had ik helemaal nooit willen weten, maar nu lijkt ik er toch aan ten prooi te zijn gevallen. Hoewel… ik heb in elk geval tijd gevonden om tussen de bedrijven door een kerstblog te schrijven. De dag vóór Kerst dan wel, want met 1e of 2e Kerstdag zelf heb ik daar geen tijd voor. Veel te druk met kerkdiensten en familie bezoeken. Ok, ik denk dat ik volgend jaar met Kerst maar op vakantie ga naar een warm land of zo.

Natuurlijk is het samenzijn met familie gezellig, want – zeg nou zelf – hoe vaak ben je nou als hele familie bij elkaar. Om al die feestvreugde in een paar dagen te proppen lijkt alleen soms bijna een beetje te veel van het goede. Je zou bijna vergeten waar het allemaal in de eerste plaats om begonnen is. Gisteravond zaten we voor de tv. Joram zapte wat, terwijl ik opmerkte dat als we geen kerstfilm wilden zien, we beter een dvd konden aanzetten. Nou ja, kerstfilm? Eigenlijk zijn het dat helemaal niet. Het gaat alleen maar over de kerstman, cadeaus en vreten op aarde. Niet voor niets noemen ze het ‘X-mas’, ‘Christ’ is er helemaal uit verdwenen. Degenen die wel weten dat Kerst over de geboorte van Jezus gaat zingen oude liederen met vreemde teksten. Begrijp me niet verkeerd, ik houd ook van traditionele kerstliederen, maar ik vraag me soms wel eens af hoe ‘spoeden ook wij ons met eerbied’ge schreden’ eruit ziet. Misschien een soort snelwandelen. Of ‘zing met algemene stem’ nou ja, zolang het maar zuiver is hoor je mij niet klagen. En ook niet onbelangrijk: articulatie. ‘Kont laten wij aanbidden, kont laten wij aanbidden’ dat zong ik als kind. Ik vond het wel een rare tekst, maar ja, iedereen zong dat, dus zal het wel zo horen.  

Maar zelfs als mensen het weten kun je de vraag ‘was anyone able to look at the stable and not see a child but a King’ stellen. Overigens staat het helemaal niet vast dat Jezus in een stal geboren is. Of dat Maria op het punt stond om te bevallen toen ze naar Bethlehem reisden. Of dat de engelen zongen. Er staat dat ze spraken. De wijzen uit het oosten – van wie het aantal in de Bijbel niet genoemd wordt – kwamen niet voordat Jozef en Maria met Jezus naar de tempel gingen om het offer voor de eerstgeboren zoon te brengen. Aan het offer dat ze brachten kun je namelijk afleiden dat ze arm waren. En nadat ze goud, mirre en wierrook hadden gekregen, waren ze dat natuurlijk niet meer. Het is trouwens ook erg onwaarschijnlijk dat Jezus ook 25 december is geboren. Sorry als ik je hele kerstgevoel doorgeprikt heb. Dat was niet de bedoeling. Natuurlijk mag je genieten van gezellig samenzijn, lekker eten en een romantisch kerstverhaal. Wat mij betref zelfs van ‘heidense’ kerstversiering, een boom, lichtje en ballen. Ik heb mijn huiskamer er zelf ook mee versierd. Voor mij is het niet meer dan seizoensgebonden decoratie. Maar dat is niet waar het om draait.  

Tijdens een les op Charis Bible College Nederland kwam het onderwerp ‘de opstanding van Jezus’ aan bod. Dat sprak mij erg aan. Ik had namelijk nooit eerder stil gestaan bij het belang daarvan. Dat het hele leven en sterven van Jezus op aarde zonder de opstanding inhoudsloos was. Ik denk dat in mijn christelijke omgeving waarin ik altijd geleefd heb het was van: Jezus is geboren, Jezus is gestorven voor de zonden en o ja, Hij is daarna ook nog opgestaan. Ik heb bijvoorbeeld vroeger altijd meer affiniteit met Goede Vrijdag dan met Pasen gehad. Maar nadat ik die les heb gehad is er bij mij een kwartje gevallen en valt het met op dat (ook op CBC) er meer aandacht is voor Kerst van voor Pasen (er is 1 hele dag gereserveerd voor een Kerstviering, maar niet voor een Paasviering) en dat vind ik bedenkelijk. Want nu zie ik dat de opstanding van Jezus het allerbelangrijkste is, wat overigens niet mogelijke was zonder Zijn geboorte en Zijn lijden en sterven. Maar toch, als Hij niet opgestaan was, was het zinloos geweest. Dus niet: ‘Pasen, medemogelijk gemaakt door Kerst’, maar ‘Kerst, zingegeven door Pasen!’

Ik wens iedereen een inhoudsrijke Kerst toe en een gezegend 2015!

Uitgelichte afbeelding: Pro Church Media via Unsplash

Geef een reactie

Ontdek meer van Vrouw naar Gods hart

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder