Boekrecensies,  Kinderwens,  Maatschappij

Boekrecensie: Echte vrouwen krijgen een kind

Eindelijk een boek dat niet gaat over ‘onvruchtbaarheid,’ maar het onderwerp ‘geen kinderen krijgen’ breed benadert

In Echte vrouwen krijgen een kind met de ondertitel De stille revolutie van de niet-moeder vertelt Liesbeth Smit – zonder een aanval te willen doen op het moederschap, want met kinderen krijgen is niets mis – het verhaal van de alternatieve route; die van het niet-moederschap, waar ze nadat haar leven een onverwachte wending nam op belandde.

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. De redenen daarvoor zijn meestal complexer dan gedacht. Tussen gewenst en ongewenst zit een heel spectrum aan omstandigheden en factoren die meespelen. En dan zijn er ook nog de maatschappelijke normen en verwachtingen rond het moederschap, dat nog altijd onlosmakelijk verbonden is met vrouwelijkheid. De wereld is ingericht voor ouders en kinderen, dat kun je bijvoorbeeld zien aan de tv-reclames, waarin altijd die gelukkige gezinnen worden getoond. We weten echter maar weinig over de vrouw zonder kind. Ze wordt vaak gestereotypeerd als het zielige kattenvrouwtje of de vrije wereldreizigster, maar hoe ziet haar leven er echt uit? Waar krijgt ze mee te maken? Hoe is het om geen kinderen te krijgen en niet aan de maatschappelijke norm te voldoen?

Geen kinderen krijgen is net zo ingrijpend en levensveranderend als ze wel krijgen. Rouw kan daar een belangrijk onderdeel van zijn, maar als je daar doorheen bent of terwijl je er doorheen gaat – je kunt er niet òmheen, alleen er dóórheen -, volgt wat de schrijfster beschrijft als een metamorfose, met een soort transitiefase waarin je je levensloop tot dan toe afsluit om daarna de wachtkamer te verlaten en met het volgende deel van je leven te beginnen; je bent of wordt dan wel geen moeder, maar desondanks kun je een gelukkig en zinvol leven leiden. De conclusie luidt dan ook: “Echte vrouwen krijgen een kind, maar sommige echte vrouwen ook niet.”

Het boek heeft mij persoonlijk geholpen om woorden te geven aan de gevoelens die mijn kinderloosheid met zich mee brengt en nieuwe inzichten die ik nodig had om afscheid te nemen van mijn kinderwens en verder te gaan met mijn leven (lees hier). “Eindelijk een boek dat niet gaat over ‘onvruchtbaarheid,’ maar het onderwerp ‘geen kinderen krijgen’ breed benadert, omdat het een breed onderwerp ìs. Het geeft zoveel (h)erkenning. Dat ik niet raar ben vanwege alle soms tegenstrijdige gevoelens die ik omtrent mijn kinderwens heb,” schreef ik in een eerdere reactie.

Echte vrouwen krijgen een kind is een fijn en gedegen boek dat gemakkelijk weg leest en met een goede dosis humor, veel persoonlijke verhalen van vrouwen en mannen, mèt en zònder kinderen, informatieve secties en tips een aanrader is voor iedereen die direct of indirect te maken krijgt met (on)gewenste kinderloosheid.

NB. Dit boek gaat niet in op welke rol het geloof bij (on)gewenste kinderloosheid kan spelen.

Dit boek is verkrijgbaar via bol.com.

Uitgelichte afbeelding: eigen foto

Geef een reactie

Ontdek meer van Vrouw naar Gods hart

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder